Succesvol ondernemen

Duitsland biedt ondernemers goede kansen om succesvol te zijn. Om als Nederlandse ondernemer in Duitsland te slagen zijn er wel zaken waar u rekening mee dient te houden. In Duitsland stelt men het nog steeds op prijs dat u zich beleefd en correct gedraagt. Zij zijn dat naar u toe zeer zeker. Jezelf formeel gedragen is gewoon belangrijk.

Wij als Nederlanders zijn snel geneigd om iemand met je en jij aan te spreken.
Maak deze vergissing niet en blijf correct "Sie"zeggen. Als men een titel heeft dan wordt deze ook bij het aanspreken gebruikt, als voorbeeld "Herr oder Frau Doktor....." Als u een afspraak maakt dan staat dat en ga deze dan ook niet verschuiven of vergeten. Laat zien dat het u ernst is en bevestig schriftelijk uw afspraak. Kom ook niet precies op de afgesproken tijd aanrijden, maar wees wat eerder aanwezig.

Zorg ervoor dat u de Duitse taal voldoende beheerst. Als u schriftelijk gaat communiceren zorg er dan wel voor dat dit in correct Duits is opgesteld. De kleding die u draagt voor zakelijke afspraken is vrij formeel. Mannen in pakken en vrouwen in mantelpak of jurk. Zorg ervoor dat uw schoenen gepoetst zijn. U moet een verzorgde indruk maken. Bereid uw afspraken en gespreksonderwerp goed voor. zorg ervoor dat uw presentatie, product en/of dienst kwaliteit uitstralen. Dit vindt men erg belangrijk en geeft vertrouwen. Overhandig bij uw eerste kennismaking altijd uw visitekaartje. Men wil weten met wie men van doen heeft. Wij Nederlanders willen altijd zeer snel "to the point" komen. Dit duurt in Duitsland meestal wel wat langer omdat men duidelijkheid wil hebben of uw product of dienst voldoet. Intern heeft men hierover met anderen overleg en dit gaat meestal over meerdere schijven. Als dit eenmaal is doorlopen en u heeft het vertrouwen dan kan men er van uitgaan dat dit een langdurige samenwerking tot gevolg heeft.

Wilt u meer informatie neem hierover dan contact met ons op.
Wij helpen u graag verder met uw zakelijke activiteiten in Duitsland.

Communiceren in het Nederlands is geen probleem.
 

 

Contact

Velden met een * zijn verplicht